De vasculaire neurologie ontwikkelt zich razendsnel, mede dankzij de vooruitgang in beeldvorming en reperfusietherapieën. De bekendste en meest in het oog springende ontwikkeling betreft de toenemende mogelijkheden (intra arteriële trombectomie, IAT) voor patiënten met een grote vaten afsluiting.
Binnen de regionale opleidingsregio Den Haag/Leiden REGIOHAL bieden we een regionale neurovasculaire stage aan, gericht op aios neurologie. Meerdere locaties binnen de regio kunnen (een deel van) deze stage aanbieden. Dit biedt de kans op een flexibele stage die kan worden afgestemd op de persoonlijke leerdoelen en interesses van de aios.
De stage biedt diverse mogelijkheden, zoals het opdoen van ervaring binnen een IAT-centrum, het deelnemen aan algemene – of specialistische neurovasculaire spreekuren, werken op de spoedeisende hulp, of het leveren van zorg op de stroke-unit. De aios bepaalt samen met de lokale stagebegeleider welke leerdoelen er worden gesteld en waar de aios zich op wil focussen. Deze brede opzet zorgt ervoor dat elke aios zijn of haar stage naar eigen inzicht kan vormgeven en zich kan specialiseren in de aspecten van de neurovasculaire neurologie die het meest relevant zijn voor hun ontwikkeling.
Hieronder wordt in de tabel een overzicht gegeven over de mogelijkheden die er voor een aios zijn.
Stageduur
De duur van de regionale neurovasculaire stage kan zelf bepaald worden; deze duurt minimaal drie maanden, maar vier tot zes maanden is te prefereren.
De stage kan in één of meerdere centra, zoals bijvoorbeeld deels in een IAT centrum en deels in een niet IAT centrum, plaatsvinden.
Een andere combinatie, zoals bijvoorbeeld een neurovasculaire supervisiestage in één centrum, gecombineerd met een algemene supervisie stage in een ander centrum is ook mogelijk.
Tenslotte bestaat de mogelijkheid om gedurende de stage drie of vier dagen per week in één centrum te werken en één dag in de week in een ander centrum. In het centrum waar dan één dag in de week wordt gewerkt kan bijvoorbeeld een spreekuur worden gedaan in een specifiek neurovasculair aandachtsgebied.
De bedoeling is dus dat de stage vooral wordt ingericht op de wensen van de aios. Wat wil de aios leren, waarin wil de aios zich ontwikkelen. Veel is mogelijk.
Naast het leren van klinische vaardigheden, kan de aios ook andere competenties (verder) ontwikkelen. Zo kan er worden geparticipeerd in een verbetertraject, zoals bijvoorbeeld het verkorten van deur tot naald tijd, of het optimaliseren van overplaatsingen naar een interventiecentrum. Tenslotte kan de aios een deel van de tijd zich tijdens de regionale neurovasculaire stage bezighouden met onderzoek: Denk aan nationale en internationale trials, maar ook in de regio geïnitieerd onderzoek.
Er is één centrale coördinator voor deze stage, namelijk Korné Jellema, HMC, k.jellema@haaglandenmc.nl, Tel: 088 9796725
HagaZiekenhuis: Jurgen Piet, j.piet@hagaziekenhuis.nl
Leids Universitair Medisch Centrum: Ellis van Etten, E.S.van_Etten@lumc.nl
Reinier de Graaf Gasthuis: Leo Aerden, L.Aerden@rdgg.nl
Alrijne ziekenhuis: Kiril van Veen, kebvanveen@alrijne.nl
Groene Hart ziekenhuis: Finn Holla, Finn.Holla@ghz.nl
Haaglanden Medisch Centrum: Korné Jellema, k.jellema@haaglandenmc.nl
Aanmelding:
Bij aanmelding zal de centrale coördinator contact zoeken met de aios. Dan wordt ook bespreken met de aios of deze aios in meerdere centra stage wil doen. Als dat het geval is, zal contact worden gezocht met de stagebegeleiders van de betreffende centra. Hierna volgt een gesprek met deze stagebegeleiders voor de inhoud van de stage, afhankelijk ook van de leerdoelen van de aios.