Specialisaties

Huisarts

Als huisarts ben je de laagdrempelige dokter voor de patiënten in een wijk of woonplaats. Je werkt in een praktijk samen met andere disciplines zoals de doktersassistente, praktijkverpleegkundige, praktijkondersteuners somatiek en GGZ, en collega huisartsen.

De huisarts behandelt chronisch zieken, vele kortere aandoeningen en ziet patiënten van jong tot oud, ook in familieverband. Kortom: je bent dokter in de breedste zin van het woord!

  • De opleiding tot huisarts duurt drie jaar en is grotendeels gericht op werkplekleren, of leren in de praktijk: je werkt vier dagen in een huisartsenpraktijk en komt één dag per week naar de opleiding voor onderwijs in een AIOS-groep. In jaar 1 en jaar 3 werk je mee in de huisartsenpraktijk: onder begeleiding en supervisie van een huisarts-opleider houd je zelfstandig spreekuur, vervolg je patiënten, overleg je met de praktijkassistenten en ondersteuners, en maak je kennis met andere eerstelijnsdisciplines (zoals de apotheek, fysiotherapie, verloskunde, etc.).

  • Werk je in jaar 1 en 3 als huisarts in een praktijk, in het 2e jaar van de opleiding ligt het leeraccent op de externe stages: Spoedeisende hulp stage in een ziekenhuis, Chronische Zorg stage in bijvoorbeeld een verpleeghuis en de GGZ stage in een GGZ instelling, allemaal in de regio Leiden, Den Haag en omstreken.

  • De onderwijsdagen vinden plaats in het LUMC Onderwijsgebouw en op de Campus Universiteit Leiden in Den Haag.

    Binnen de opleiding is er de mogelijkheid om in deeltijd te werken.