Specilialisaties

Ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde behandelt patiënten met een complexe zorgproblematiek. De patiënten zijn meestal kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis of thuis wonen. Zij hebben behandeling nodig voor hun dementie, chronische aandoeningen, revalidatie of voor alles tegelijk.

Het specialisme ouderengeneeskunde is een uitdagend en dynamisch vak. Je kijkt naar de patiënt én naar diens omgeving. Als hoofdbehandelaar werk je multidisciplinair en voer je de regie. Daar heb je medische kennis en goede communicatieve vaardigheden voor nodig, maar ook creatief talent om complexe medische puzzels op te lossen.

  • De duur van de opleiding in voltijd is 3 jaar. De opleiding start jaarlijks in september en in maart en bestaat uit 2 fasen: de basisfase en een verdiepingsfase. Beide fases duren zo’n 18 maanden. Leren in de praktijk is leidend, waarbij 80% van het leren in de beroepspraktijk plaatsvindt en 20% via cursorisch onderwijs op terugkomdagen bij het opleidingsinstituut. Het cursorisch onderwijs wordt wekelijks op donderdag gegeven, de overige dagen bevind je je bij de organisatie waar je stage loopt.

    In de basisfase van de opleiding doe je kennis en ervaring op in het verpleeghuis, de acute zorg, het ziekenhuis en de geriatrische revalidatiezorg. Na de basisfase volgt de verdiepingsfase waarbij je al opgedane kennis en ervaring verdiept. De nadruk ligt dan op toenemende complexiteit, ambulante zorg en eventueel psychiatrie. Daarnaast heb je ruimte voor keuze en verdieping in specifieke onderwerpen.

    Het is mogelijk om de opleiding in deeltijd te volgen. Bij de Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding van het LUMC passen we jouw individuele opleidingsschema aan op maat.

  • Basisfase:

    Intramurale zorg 1
    – Deze stage richt zich op psychogeriatrische, somatische en palliatieve zorg in het verpleeghuis.

    Geriatrische revalidatie
    -Deze stage richt zich op de kortdurende zorg, gericht op herstel van functioneren van de kwetsbare, revaliderende patiënt.

    Ziekenhuisstage
    – Deze stage richt zich op de medisch-specialistische zorg waarvoor kwetsbare, oudere patiënten een verwijzing hebben gekregen voor een behandeling, consult of beoordeling in het ziekenhuis.

     

    Verdiepingsfase:

    Ambulante zorg
    – Deze stage richt zich op zorg en behandeling aan thuiswonende ouderen met complexe multiproblematiek.

    Intramurale zorg 2
    – In deze stage leert de aios handelen in meer complexe psychogeriatrische, somatische en palliatieve zorg. Daaronder valt verantwoordelijkheid dragen voor meerdere afdelingen, de regierol op zich nemen en het superviseren van basisartsen en coassistenten.

     Keuzestage
    – Samen met het opleidingsinstituut bepaal je in welke richting je je wilt verdiepen en welke stages daarbij passend zijn.

  • We hebben erkende opleidingsplekken met opleiders bij bijna alle ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, revalidatiecentra en hospices in heel regio Zuid-West Nederland.