Stages

Verdiepingsstage Multiple Sclerose

Extra informatie

Info stage

Algemeen coördinator verdiepingsstage:
– Dr. Elske Hoitsma, Alrijne ziekenhuis, ehoitsma@alrijne.nl
Kernstage centrum: Alrijne Ziekenhuis
Duur stage: minimaal 3 maanden (indien niet onderbroken door vakanties of dienstblokken), voorkeur voor 6 maanden

  • De multiple sclerose (MS) verdiepingsstage binnen de regio Leiden / Den Haag biedt bij uitstek de gelegenheid aan AIOS neurologie om vertrouwd te raken met de gebruikelijke MS zorg binnen een algemeen ziekenhuis. Binnen deze perifere centra wordt een groot aantal patiënten gezien, in het bijzonder veel chronische patiënten, hetgeen voornamelijk de patiëntenpopulatie vormt waarmee de neuroloog met expertise binnen de MS in de toekomst zal gaan werken

    Binnen de OOR Leiden / Den Haag wordt de AIOS in de mogelijkheid gesteld de stage naar eigen behoefte en schema in te vullen. De stage, met een minimale duur van 3 maanden maar bij voorkeur 6 maanden, zal primair worden gelopen in één kerncentrum. Deze kernstage kan aangevuld worden met werkdagen in één of twee aanvullende centra. Hierbij worden minimaal 2 (bij parttime dienstverband) of 3 (bij fulltime dienstverband) dagen per week besteed aan de kernstage, en kunnen de overige dagen worden ingevuld met modules die naar eigen behoefte worden gekozen. Op deze manier krijgt de AIOS van veel verschillende specialisten supervisie en een variërende groep  patiënten te zien. Ook biedt de stage voordelen op het gebied van het ontwikkelen van een professioneel netwerk, wat interessant is met het oog op een toekomstige carrière binnen het vakgebied.

    Tijdens de stage krijgt de AIOS onder directe supervisie van ervaren MS-neurologen mogelijkheid om ervaring op te doen met de diagnose en behandeling van MS. In ieder centrum is er een nauwe samenwerking tussen de MS-neurologen, de verpleegkundig specialist/gespecialiseerd verpleegkundige en andere betrokken specialisten, zoals de revalidatiearts, psychiater en uroloog. Er kan tijdens de stage ook meegekeken worden met deze andere specialismen. Ieder van de vijf betrokken centra is tijdens een maandelijks overleg verbonden met een academisch centrum (het Amsterdam UMC locatie VUmc voor het Groene Hart ziekenhuis, Haaglanden MC en Alrijne ziekenhuis; het Erasmus MC voor het Haga ziekenhuis en het Reinier de Graaf Gasthuis). Tijdens dit overleg worden complexe diagnostische en therapeutische vraagstukken behandeld, waarbij de AIOS een kernrol kan vervullen in het leiden van het overleg.

    Om een optimale planning van de stage te faciliteren, dient de wens tot het volgen van een etalagestage binnen de OOR Leiden/Den Haag minimaal 1,5 – 2 jaar voor aanvang kenbaar te worden gemaakt aan de stagecoördinator.

    • Toepassen van McDonald criteria in diagnosticeren van MS, waarbij de AIOS op de hoogte is van de belangrijkste differentiaal diagnostische overwegingen en tussen deze ziektebeelden kan differentiëren
    • Ervaring opdoen met de interpretatie van aanvullende diagnostiek, in het bijzonder MRI-diagnostiek
    • Afwegen of er nog meer aanvullend onderzoek nodig is zoals liquoronderzoek en serologie naar NMOSD en MOGAD
    • Kennis van de immuunmodulerende therapie bij MS
      • Voeren van voorlichtingsgesprek over de medicamenteuze opties bij nieuw gediagnosticeerde MS of meekijken met de neuroloog/verpleegkundige tijdens de uitvoering van deze gesprekken
      • Besluitvorming rondom het starten, switchen en stoppen van immuunmodulerende therapie
      • Kennis over belangrijkste bijwerkingen van immuunmodulerende therapie en screening/controle hiervan rondom de start en tijdens behandeling
      • Betrokkenheid bij klinische toediening van tweedelijns MS-medicatie
    • Kennis over de symptomatische behandeling van veelvoorkomende problemen bij MS, waaronder mictie- en defaecatieklachten, spasticiteit, pijn, vermoeidheid, cognitieve klachten, loopproblemen en psychische problemen. Hieronder valt de samenwerking met andere specialismen (o.a. revalidatiearts, uroloog, psychiater, oogarts)
    • Ervaring opdoen met het vaststellen en de behandeling van (pseudo)schubs
    • Betrokkenheid bij het bijwerken van lokale protocollen over MS medicatie, het werken aan een artikel, project of wetenschappelijk onderzoek
    • Deelname aan relevante andere besprekingen en refereermomenten binnen het betreffende opleidingscentrum

    Verdere invullingsopties tijdens de stage:

    • Ervaring opdoen met frequent verricht aanvullend onderzoek bij MS patiënten, zoals VEP, OCT, urodynamisch onderzoek, NPO.
    • Meelopen met spreekuur van revalidatiearts met expertise in MS, om ervaring op te doen met de poliklinische zorg, waaronder gangbeeldanalyse, behandeling van spasticiteit, gebruik van hulpmiddelen, adviezen rondom re-integratie/sociale participatie
    • Meelopen met spreekuur van uroloog met expertise in neurogene blaasklachten
  • Alrijne Ziekenhuis

    • Elske Hoitsma (stagecoördinator)
    • Marjanke Hoving
    • Astrid Ruys
    • Christa Benit

    Optie tot aanbieden stage: Ruimte voor indeling polikliniek indien dit vroegtijdig bekend wordt gemaakt
    Polikliniek MS: Maandag en dinsdag gehele dag, andere dagen in overleg (dinsdag MDO)
    Andere disciplines:
    – MS verpleegkundige: alle dagen
    – revalidatiearts met expertise MS: dinsdag (dr Oosterveer), mogelijkheid tot meelopen binnen revalidatiecentrum
    Overleg met academisch centrum: via TEAMS/videoconferentie op 1e vrijdag van maand 12.30-13 uur met Groene Hart, Alrijne, VUmc en HMC.

    Groene Hart Ziekenhuis

    • Annemiek Buizert (stagecoördinator)
    • Koen de Gans

    Optie tot aanbieden stage: Ruimte voor indeling polikliniek (controles/nieuwe verwijzingen MS) op vrijdag
    Polikliniek MS: Mogelijk op vrijdag gehele dag. Bij afwezigheid MS neurologen kan dit worden opgevangen door MS vpk.
    Andere disciplines:
    – MS verpleegkundige: woensdag of vrijdag
    – revalidatiearts met expertise MS: nog te inventariseren
    Overleg met academisch centrum: via TEAMS/videoconferentie op 1e vrijdag van maand 12.30-13 uur met Groene Hart, Alrijne, VUmc en HMC.

    Haaglanden Medisch Centrum

    • Elles Berger (stagecoördinator)
    • Martijn Tonk
    • Maxim Mulder

    Optie tot aanbieden stage: Alleen mogelijkheid tot aanbieden van stage indien er niet reeds een AIOS vanuit het HMC polistage heeft, bij gebrek aan kamerruimte en supervisie tijd.
    Polikliniek MS: Dinsdag gehele dag (behoudens tijdens onderwijs 12.30 uur -14 uur)
    Andere disciplines:
    – MS verpleegkundige: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
    – revalidatiearts met expertise MS: dinsdag (dr Grond)
    – MDO met neurologen, verpleegkundig-specialist: dinsdagmiddag 16.00 uur
    Overleg met academisch centrum: via TEAMS/videoconferentie op 1e vrijdag van maand 12.30-13 uur met Groene Hart, Alrijne, VUmc en HMC.

    HagaZiekenhuis locatie Den Haag/Zoetermeer

    • Barry Mook (stagecoördinator)
    • Jurgen Piet
    • Kees v. Ettekoven.
    • Stas Zylicz
    • Wang Zheng Chiu

    Optie tot aanbieden stage: Stage mogelijkheid voor 1 AIOS van buiten het HagaZiekenhuis.
    Polikliniek MS (locatie Den Haag): Woensdagochtend, inflammatie/infectie overleg 12:15 uur. Tijdens deze bespreking wordt naast de MS, ook de klinische en poliklinische patienten met een neurologische infectieziekte besproken.
    Andere disciplines:
    – MS verpleegkundige: woensdag- en donderdagmiddag; vrijdagochtend.
    – revalidatiearts met expertise MS (Basalt).
    Overleg met academisch centrum: via ZOOM/videoconferentie op 1e maandag van de maand tussen 17.00-18.00 uur met HagaZiekenhuis locatie Den Haag en Zoetermeer, Reinier de Graaf Gasthuis, en Erasmus MC.

    Reinier de Graaf Gasthuis

    • Jolijn Kragt (stagecoördinator)
    • Ako Dara

    Optie tot aanbieden stage: Ruimte voor indeling polikliniek indien dit vroegtijdig bekend wordt gemaakt.
    Aanbod: nieuwe MS verwijzingen en controle MS patiënten uit populatie Kragt, verder meekijken met polikliniek Kragt.
    Supervisie voorafgaand en na afloop van poli, tijdens poli op indicatie/afroep
    Polikliniek MS: Dinsdagmiddag, woensdagochtend en donderdagochtend, andere dagdelen in overleg
    Andere disciplines:
    – MS verpleegkundige: dinsdag en donderdag gehele dag, andere dagen in overleg
    – revalidatiearts met expertise MS: dagen volgen (drs. vd Putten)
    – 1e dinsdag van de maand 17-18 uur: MDO met MS verpleegkundige, revalidatiearts, uroloog en incontinentie verpleegkundige
    Overleg met academisch centrum: via ZOOM/videoconferentie op 1e maandag van de maand 17-18 uur met Haga Ziekenhuis locatie Den Haag en Zoetermeer, Reinier de Graaf Gasthuis, Ikazia Ziekenhuis en Erasmus MC.

    Voor overzicht weekschema MS zorg en centrumspecifieke beschrijvingen in regio OOR Leiden/Den Haag zie PDF document bovenaan deze pagina.

  • Binnen de MS verdiepingsstage zal er toegewerkt worden naar het verhogen en indien mogelijk behalen van het bekwaamheidsniveau binnen de kritische beroepsactiviteit (KBA) ““uitvoeren van een poliklinisch spreekuur met complexe problematiek”. Deze stage biedt de AIOS de mogelijkheid om zich te ontwikkelen in een klinische omgeving, waar de nadruk ligt op het omgaan met (complexe) chronische casus en het verbeteren van diagnostische, therapeutische en communicatieve vaardigheden richting patiënten. De AIOS zal gedurende deze stage verschillende kritische praktijkbeoordelingen (KPB) ontvangen, waarbij hij of zij feedback verzamelt van meerdere supervisoren binnen de regionale centra.

    Voorafgaand aan de stage wordt er een introductiegesprek gevoerd met de algemene stagecoördinator van het Alrijne ziekenhuis (dr. Elske Hoitsma). Dit gesprek biedt een gelegenheid om de opzet van de stage en de specifieke leerdoelen grondig te bespreken. Tevens kunnen de lokale stagecoördinatoren van andere centra worden betrokken, indien de AIOS daar ook stage zal lopen. Tijdens dit gesprek worden logistieke afspraken gemaakt, zoals de mogelijkheid voor parttime dagen of deelname aan extra projecten. Deze afspraken zullen de AIOS helpen bij het voorbereiden van een individueel opleidingsplan (IOP), dat afgestemd is op zijn of haar leerbehoeften en carrière-ambities.

    Afhankelijk van de duur van de stage, zal er na drie maanden een tussengesprek plaatsvinden, vooral bij een stage van zes maanden. Het eindgesprek vindt plaats na de afronding van de stage, waarin de behaalde resultaten en verdere ontwikkelingsmogelijkheden van de AIOS geëvalueerd zullen worden. Voor zowel het tussengesprek als het eindgesprek wordt er feedback verzameld van andere leden van de opleidingsgroep en van de stagebegeleider in het andere centrum, indien van toepassing.