Specilialisaties

Neurochirurgie

Als neurochirurg opereer je mensen met aandoeningen in de hersenen, het ruggenmerg en zenuwen. Denk hierbij aan een hernia, maar ook aan een hersentumor of hersenbloeding. Het is een uitdagend vak en je kunt je specialiseren op verschillende gebieden zoals de vasculaire, oncologische, spinale of kinderneurochirurgie.

Naast je werkzaamheden op de OK, werk je ook op de polikliniek en de verpleegafdeling, waarbij je contact met patiënten hebt over hun ziekte en wat je voor hun kunt betekenen. Vaak wordt klinisch werk gecombineerd met het opleiden van studenten en het doen van wetenschappelijk onderzoek.

 • Het eerst jaar begin je in het LUMC. Hier leer je de basisvaardigheden van de neurochirurgie kennen, zowel operatief op de OK als klinisch op de afdeling en op de polikliniek.

  Het tweede jaar is een stagejaar. Je begint met een stage van 6 maanden op de afdeling neurologie waarbij je belangrijke kennis over algemene neurologische ziektebeelden kunt vergroten. Daarna heb je een stage van 3 maanden op de intensive care en leer je hoe de zorg georganiseerd is rondom zeer ernstig bedreigde patiënten van verschillende vakgebieden. De laatste drie maanden bestaat uit een stage functionele en spinale neurochirurgie.

  In het derde en vierde jaar werk je verder aan je operatieve vaardigheden en het zelfstandig uitvoeren van de meer eenvoudige ingrepen. Daarnaast wordt er steeds meer zelfstandigheid verwacht in het uitvoeren van werkzaamheden op de polikliniek en de afdeling, waarbij je ook je superviserende rol moet ontwikkelen.

  In de laatste twee jaar van de opleiding ga je nog verder met leren opereren en ga je je ook steeds vaker richten op de meer complexe ingrepen. Vaak wordt op deze termijn duidelijk in welk vakgebied je interesses liggen en kun je je daar in overleg verder op toeleggen.

  Gedurende de opleiding krijg je alle mogelijkheden om je verder te ontwikkelen op je persoonlijke interessegebied.

 • Het grootste deel van je opleiding vindt plaats in de eigen opleidingsregio. In verschillende ziekenhuizen word je met de hulp van vakspecifieke modules klaargestoomd voor wat je later als neurochirurg moet kunnen. De mogelijkheid van extra stages, los van je tweede jaar, is aanwezig, maar wordt vaak individueel bepaald en georganiseerd. Er zijn verplichte halfjaarlijkse landelijke onderwijsdagen en ook kun je jaarlijks deelnemen aan de Europese onderwijsdagen of wetenschappelijke congressen.

 • LUMC
  Opleider: Prof. Dr. Wilco Peul
  Plaatsvervangend opleider: Dr.R.W. Koot
  Opleidingsondersteuner: Yvon van der Voort- Warmerdam  y.t.m.van_der_voort-warmerdam@lumc.nl

  HMC
  Opleider: Dr. Rishi Nandoe Tewarie

  HagaZiekenhuis
  Opleider: Dr. N. van der Gaag