Specilialisaties

Pathologie

Als klinisch patholoog ben jij degene die de diagnose stelt! Met behulp van microscopisch onderzoek kijk je naar de structuur van weefsels en cellen (histologie en cytologie). Steeds vaker doe je als patholoog ook onderzoek op DNA niveau om zekerder te zijn over je diagnose of om te bepalen welke therapie zinvol is of juist niet. Via samenwerking met andere klinische disciplines kom je samen tot een behandelplan.

 • De opleiding tot patholoog is opgebouwd uit thema’s. Ieder fase van de opleiding doorloop je meerder thema’s waarbij alle orgaansystemen aan bod komen. Binnen ieder thema is er aandacht voor wel zowel de macroscopie (het uitsnijden van operatie preparaten) als voor de microscopie (de beoordeling van weefsel via microscopisch onderzoek). Daarnaast is er ruimte voor de nieuwe ontwikkelingen het vak, zoals moleculaire diagnostiek en de toepassing van kunstmatige intelligentie op gedigitaliseerde coupes.

  Gedurende de opleiding krijg je steeds meer zelfstandigheid, ook bij het bespreken van de pathologie uitslagen met de kliniek. Veelal gebeurt dit tijdens multidisciplinaire overleggen (MDO’s). Vaak gaat het hier om oncologische besprekingen, waarbij je een toelichting geeft op de pathologische bevindingen. Slechts een klein deel van de opleiding wordt besteedt aan postmortaal onderzoek (obducties). Aan het eind van de opleiding kun je je opleiding deels zelf vorm geven door verdieping te zoeken in die delen waar je interesse naar uitgaat.

 • Het eerste deel van de opleiding bestaat uit het doorlopen van alle thema’s. Richting het eind van de opleiding spreken bepaalde orgaansystemen je vermoedelijk al meer aan. In het latere deel van je opleiding kun je je gericht gaan verdiepen in de orgaansystemen waar je interesse naar uitgaat. Dit kan binnen één van de ziekenhuizen binnen de OOR Leiden, maar ook verdiepingsstages buiten de OOR Leiden zijn mogelijk.

 • HMC 
  Opleider: dr. H.M. Hazelbag
  Plaatsvervangend opleider: dr. V. Terpstra

  HagaZiekenhuis
  Opleider: dr. R.L. Natté
  Plaatsvervangend opleider: dr. R.L ten Berge

  Reinier de Graaf Gasthuis
  Opleider: dr. A. van Tilburg
  Plaatsvervangend opleider: dr. J.H.C. Meijers

  LUMC
  Opleider: dr. V.T.H.B.M. Smit
  Plaatsvervangend opleider: dr. A.S.L.P. Crobach
  Opleidingsondersteuner: Mw. M. Kantebeen : m.a.p.kantebeen-zoetemelk@lumc.nl

   

Ziekenhuizen

Het LUMC werkt voor de opleiding pathologie OOR Leiden samen met drie perifere ziekenhuizen, het HMC (Den Haag), het RdGG (Delft) en het HagaZiekenhuis (Den Haag). Een deel van je opleiding volg je in één of meerdere van deze ziekenhuizen. Op deze wijze krijg je een goed beeld van de pathologie in zowel academische als perifere setting.

Haaglanden Medisch Centrum

Haaglanden Medisch Centrum

HagaZiekenhuis

HagaZiekenhuis

Reinier de Graaf Gasthuis

Reinier de Graaf Gasthuis

Leids Universitair Medisch Centrum

Leids Universitair Medisch Centrum