Specilialisaties

Spoedeisende geneeskunde

Spoedeisende geneeskunde is een prachtig vak waarbij er grote diversiteit is aan onder andere patiënten-aanbod, pathologie, ernst, collega’s en omstandigheden. De dynamische omgeving van een SEH is uniek.

Het geeft voldoening om altijd snel te kunnen schakelen en de beste zorg voor de patiënten te kunnen leveren, mede door optimaal multidisciplinair teamwork. Patiënten en hun naasten komen op voor hen zeer kwetsbare momenten naar de SEH, waarbij je de kans krijgt om iets waardevols voor ze te betekenen in de breedste zin van het woord.

 • De opleiding is regionaal ingericht waarbij de SEH-artsen van het LUMC, HMC en het HagaZiekenhuis nauw samenwerken. Dit betekent dat elke aios aangenomen wordt in één van deze ziekenhuizen en zal daarnaast verschillende stages lopen in de andere ziekenhuizen. Onderling is bepaald welke specifieke expertise het beste opgedaan kan worden in welk ziekenhuis. Dit stelt jou als aios in de gelegenheid voldoende kennis en kunde op te bouwen binnen het curriculum en de competenties die behaald moeten worden. De onderwijsactiviteiten vinden ook regionaal plaats. Je zal 3 maanden van de generieke SEH-stage op een SEH van een ander ziekenhuis in de OOR Leiden worden opgeleid.

  Op deze manier volg je een zo compleet mogelijke opleiding, waarbij je ervaring op kan doen in zowel een academisch ziekenhuis als in twee STZ-ziekenhuizen.

  Aan de hand van de EPA-structuur krijg je inzicht hoe je in 3 jaar tijd jezelf ontwikkelt, waar je sterke punten liggen en waar je wellicht extra ondersteuning nodig hebt. Door de intensieve samenwerking van de drie ziekenhuizen, wordt kennis en ervaring gebundeld om te streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van de opleiding.

 • Het individuele opleidingsplan wordt in samenspraak met de aios opgesteld. Vanwege de vele faciliteiten, afdelingen en connecties die de ziekenhuizen kennen is er veel mogelijk. Hierbij kan je zelfs denken aan het volgen van een promotietraject naast de opleiding. Elke stage wordt geëvalueerd om een volgende aios een zo hoog mogelijke kwaliteit te kunnen bieden.

  De verplichte stages zijn:

  • Generalistische Spoedeisende Geneeskunde, gedurende minstens 50% van de opleidingsduur. Toepassen van opgedane kennis van externe stages in de dynamische omgeving van de SEH. Onder supervisie van een SEHarts maak je je eigen, hoe je een acuut zieke patiënt benadert, als individuele arts of als teamleider. Met betrekking tot echografie (POCUS) en procedurele sedatie leer je steeds zelfstandiger te werken.
  • Intensive care (16 weken)
  • Anesthesiologie (4 weken in het eerste jaar en 4 weken in het derde jaar)
  • Cardiologie (6 weken)
  • Kindergeneeskunde (6 weken)
  • Huisartsgeneeskunde (2 weken)
  • Regionale ambulance voorziening (2 weken)
  • Wetenschapsstage (4 weken)
  • Keuzestage (13 weken)
 • LUMC
  Opleider: Drs. YM.E. Groutars, SEHarts Y.M.E.Groutars@lumc.nl
  Plaatsvervangend opleider: Drs. B. van der Weerd, SEHarts b.van_der_weerd@lumc.nl
  Opleidingsondersteuner: Marijke Schalks: M.C.J.Schalks-van_den_Berg@lumc.nl

  HMC
  Opleider: E.R.J.T. de Deckere
  Plaatsvervangend opleider: M.D. Koen

  HagaZiekenhuis
  Opleider: dr. N.E. Koffschoten
  Plaatsvervangend opleider: K. Rappard