Specilialisaties

Sportgeneeskunde

Sportgeneeskunde is een jong medisch specialisme waarin jij zorg draagt voor het welzijn van sportende en bewegende mensen in de breedste zin van het woord. Jij stimuleert, remt af, stelt diagnoses m.b.t. het bewegingsapparaat. Daarnaast geef je adviezen over training en conditie, of stel je cardiopulmonale beperkingen bij inspanning vast. Vaak ben je casemanager voor de sporter in samenwerking met andere specialisten zoals orthopeden, cardiologen, longartsen, fysiotherapeuten en andere (para-)medici.

  • De opleiding duurt 4 jaar, waarvan in het eerste jaar sportgeneeskunde, cardiologie en longgeneeskunde en orthopedie in het tweede jaar. In het derde jaar start je opnieuw bij de sportgeneeskunde en werk je 1 dag in de week in de huisartsgeneeskunde. Daarnaast zal er ook aandacht zijn voor sportmedische begeleiding van sportteams en –bonden. De wetenschappelijke stage zal verdeeld zijn over de hele opleiding. Door de vier jaren heen volg je ook diverse cursussen, zoals inspanningsfysiologie, onderzoek bewegingsapparaat, sportmedische aspecten van diverse sporten met ook opdoen van praktijkervaring en clinics. Als jij breed geïnteresseerd bent in (blessures bij) de bewegende mens en specifiek bij sport, dan is dit de opleiding en het vak voor jou!

    De opleiding sportgeneeskunde is niet gelieerd aan de OOR Leiden, maar wordt georganiseerd vanuit de Stichting BeroepsOpleidingen Sportgeneeskunde (SBOS). De opleiding in deze regio wordt verzorgd door Haaglanden Medisch Centrum. Het HMC onderscheidt zich van andere regio’s door de brede opzet van de opleiding waarin aandacht voor “kruk” tot en met “crack”, samenwerking met diverse topsportverenigingen zoals ADO-heren, -jeugd en -vrouwen, diverse hockeyclubs zoals Klein Zwitsserland, maar ook revalidatieprogramma’s voor oncologische patiënten.

  • In het vierde jaar kun je een verdiepingsstage volgen in één van de andere opleidingsregio’s in Nederland. Te denken valt aan een topsportmedische stage, een stage bij Defensie (TGTF) of een stage met aandacht voor chronische ziekte en revalidatie.

  • Het HMC (locatie Antoniushove) maakt deel uit van het Regionale samenwerkingsverband Regio West, samen met Amsterdam UMC, UMC Utrecht en Meander Medisch Centrum. Driemaandse uitwisselingsstages en samenwerking op gebied van onderwijs worden van daaruit geboden. Het grootste deel van de opleiding volg je in één van de drie locaties van HMC.

  • HMC
    Opleider: drs. Robert F. van Oosterom
    Plaatsvervangend opleider: Drs. Peter L.J. van Veldhoven
    Email: sportafspraak@haaglandenmc.nl
    Tel: 088-9794890