Specilialisaties

Kindergeneeskunde

Ben jij die aios die de kindergeneeskunde in het cluster Leiden verder kan brengen?

Ben je iemand die het leuk vindt om met kinderen om te gaan, family-centered care wil bieden, breed ontwikkeld is, beschouwende geneeskunde wil bedrijven, dan is de kindergeneeskunde een prachtig specialisme – breed, dynamisch, met algemene maar ook zeer sub-specialistische disciplines. Groei en ontwikkeling in de breedste zin, zorg door de jaren heen zijn vaak belangrijke onderdelen van ons vak. Kinderen zijn ontwapenend, vrolijk en soms verdrietig, snel herstellend en kwetsbaar tegelijkertijd. De coaching van zieke kinderen, hun ouders en omgeving is een uitdaging en een genot wanneer het naar ieders tevredenheid lukt.

Kortom kindergeneeskunde is een mooi holistisch beschouwend vak.

  • In de regio Leiden wordt de opleiding tot kinderarts zeer goed beoordeeld. Onze opleiding kenmerkt zich door individualisatie en vrijheid, mede door het prettige en open klimaat.

    Het opleidingscluster in de regio Leiden bestaat uit Willem-Alexander Kinderziekenhuis in het LUMC (WAKZ), het Juliana Kinderziekenhuis  in het HagaZiekenhuis (JKZ), het Reinier de Graaf Gasthuis, het Groene Hart Ziekenhuis en het Alrijne Ziekenhuis.

    De opleiding kindergeneeskunde wordt volgens het TOP2025 landelijk opleidingsplan vormgegeven. De aangenomen aios starten altijd in het WAKZ/LUMC om na ongeveer 1.5 jaar naar een van de niet-academische klinieken te gaan. Je doet voordat je naar het algemene ziekenhuis gaat vaak je neonatologie (NICU) en kinder-IC (PICU) en soms ook je kinderneurologie stage.

    Jaarlijks zijn er in het cluster Leiden rond de zes nieuwe opleidingsplaatsen beschikbaar. Meestal worden assistenten in twee rondes aangenomen voor de opleiding. Assistenten aangenomen in de ronde van september starten in januari, en in de ronde van januari starten in april.

    Alle aios doen een kinderneurologiestage en hierbij kan de EPA-kinderneurologie behaald worden.

    Er is een intensieve samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis (Erasmus MC), die georganiseerd is middels een strategische alliantie.

    Verder kenmerkt het WAKZ (LUMC) zich door de grote cardio-thoracale chirurgie afdeling en een grote kindercardiologie afdeling om dit te ondersteunen. De cardiologie heeft intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC. Bij deze zorg hebben ook de PICU en NICU een grote rol. Ook is er veel interventiezorg en zorg rond ernstige ritmeafwijkingen.

    Er is bij de NICU veel onderzoek en aandacht voor intra-uteriene therapieën, tweelingzwangerschap en transitie problematiek.

    Het WAKZ heeft een grote allogene stamceltransplantatie afdeling, waar alle kinderen van Nederland met een niet-maligne aandoening getransplanteerd worden. Dit zijn er ongeveer veertig per jaar. Op onze afdeling is de eerste SCID (rag1) patiënt ter wereld behandeld met stamcel-gentherapie.

    Alle essentiële specialismen zijn vertegenwoordigd en er zijn fellow opleidingen (soms samen met Amsterdam of Rotterdam) voor kinder-MDL, kinder-endocrinologie, kinder-hematologie, kinder-infectieziekten-immunologie, kinder-intensive care en kinder-reumatologie.

    Aios blijven betrokken bij wetenschappelijk onderzoek en ook wordt geregeld een BKO-traject afgerond in de aios-opleiding. Ook voor allerlei andere niet klinische kerntaken wordt ruimte geboden in de opleiding.

  • Voor ieder sub-specialistische onderdeel van de kindergeneeskunde is er voor de aios de mogelijkheid een verdieping- of differentiatiestage te doen, zoals o.a. stamceltransplantatie voor alle benigne aandoeningen, hematologie, immunologie/infectieziekten (Prof Arjan Lankester), intra-uteriene interventies, tweeling problematiek op de neonatologie (Profs Enrico Lopriore & Arjan te Pas), grote en complexe cardio-chirurgische problematiek (Prof Nico Blom), allergologie (RdGG), kinderoncologie (Shared-Care, RdGG), Medische Ethiek (Prof Martine de Vries); dit naast stages op de kinderlongziekten, kinder-MDL, kinderendocrinologie, medische ethiek.

  • LUMC
    Opleider: Dr. R.G.M. Bredius
    Plaatsvervangend opleider: Drs.L. Rozendaal
    Opleidingsondersteuner: Secretariaat opleiding kindergeneeskunde: Wendy Matthijsen: w.matthijsen@lumc.nl

    HagaZiekenhuis
    Opleider: Y. Koopman-Keemink
    Plaatsvervangend opleider: Dr.P. Vos

    Reinier de Graaf Gasthuis
    Opleider: J.G. Noordzij
    Plaatsvervangend opleider: L.G. Oistad

    Groene Hart Ziekenhuis
    Opleider: S. van Beek

    Alrijne Ziekenhuis
    Opleider: Dr. E.A. Schell
    Plaatsvervangend opleider: Dr. I.G. Kooter-Bechan