Specilialisaties

Klinische genetica

Klinische Genetica is het medisch specialisme dat zich richt op pre- en postnatale klinisch genetische diagnostiek en het geven van erfelijkheidsadvies. Daarnaast omvat het de interpretatie van genetische laboratoriumuitslagen ten behoeve van andere werkers in de gezondheidszorg. Klinische Genetica is een poortspecialisme en er zijn relaties met vrijwel alle andere medische specialismen.

  • Je wordt in 4 jaar opgeleid tot klinisch geneticus. Het landelijk opleidingsplan Klinische Genetica (Geniaal 2.0) beschrijft de inhoud, kaders en vereisten. De opleiding is opgedeeld in modules: in de eerste 2 jaar doorloop je de modules algemene genetica, oncogenetica, aanleg & ontwikkeling en een stage in het laboratorium voor diagnostische genoomanalyse. Het 3e jaar is ingeruimd voor de modules cardiogenetica, neurogenetica, prenatale diagnostiek en metabole ziekten. Het 4e jaar kun je naar eigen inzicht invullen met de onderdelen profilering, verdieping en wetenschap. Je kun de opleiding zonder problemen ook in deeltijd doen.

    Bij de afdeling Klinische Genetica in het LUMC kun je de opleiding tot klinisch geneticus in de gehele breedte volgen. Op de afdeling zijn de deelspecialismen oncogenetica en dysmorfologie/multipele congenitale afwijkingen met of zonder verstandelijke beperking sterk ontwikkeld. Binnen deze deelspecialismen worden verschillende poliklinieken in perifere ziekenhuizen en instellingen aangeboden. Op het terrein van oncogenetica en neurogenetica zijn binnen het LUMC diverse samenwerkingen met onderzoeksgroepen die basaal wetenschappelijk onderzoek doen.

  • De onderdelen van het 4e opleidingsjaar kun je volledig naar eigen interesse invullen. Afhankelijk van je aandachtsgebied behoort een stage in het buitenland tot de mogelijkheden. Ook is het mogelijk een module of een verdiepingsstage bij een afdeling Klinische Genetica in een ander UMC te volgen.

  • LUMC
    Opleider: Dr.E.K. Bijlsma
    Plaatsvervangend opleider: Dr. D.Q.C.M. Barge-Schaapveld
    Opleidingsondersteuner: 071-5268033 (via secretariaat)