Specilialisaties

Maag-, Darm-, Leverziekten

De Maag-Darm-Leverziekten is een vakgebied waarbij je patiënten ziet van alle leeftijden, met een breed scala aan ziektebeelden. De snel ontwikkelende mogelijkheden tot interventies maken de MDL tot een dynamisch vakgebied waarin veel wordt samengewerkt met andere specialisten zoals internist, chirurg en radioloog.

Enerzijds ben je analytisch bezig, bijvoorbeeld in de diagnostische fase van patiënten met hepatitis of chronische darmklachten. Anderzijds voer je endoscopische onderzoeken uit, zowel in de diagnostiek als bij de behandeling van MDL-gerelateerde ziekten. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van galstenen of darmpoliepen

 • Je begint de opleiding tot MDL-arts met een 20 maanden durende opleiding in de interne geneeskunde. Dit deel van de opleiding doe je in een niet-academisch ziekenhuis in de regio. Vervolgens begin je in het HagaZiekenhuis of het HMC aan het tweede deel van de opleiding. Vanaf nu richt je je volledig op de maag-darm-leverziekten. Je maakt kennis met de veel voorkomende MDL-ziektebeelden en zet de eerste stappen op het gebied van de endoscopie. Na een periode van anderhalf tot twee jaar in één van de Haagse ziekenhuizen zet je de opleiding voort in het LUMC. Hier volg je specifieke stages op het gebied van de hepatologie, inflammatoire darmziekten en oncologie. Daarnaast is er de mogelijkheid om een stage neurogastroenterologie & motiliteit te volgen in het Alrijne ziekenhuis. Tijdens het academische deel van je opleiding breid je je endoscopische vaardigheden verder uit en heb je de mogelijkheid om je verder te specialiseren in één van de aandachtsgebieden binnen de MDL. Het laatste gedeelte van je opleiding kun je naar eigen wens invullen. De OOR Leiden onderscheidt zich van de meeste andere OORs doordat het LUMC één van de drie levertransplantatiecentra is en er een motiliteitsstage is in de regio.

 • De opleiding begint met een perifere MDL-stage waarin vaardigheden in kliniek, algemene polikliniek en endoscopie, consulten en acute MDL zorg centraal staan. Tijdens het academisch deel van de opleiding zijn er drie verplichte verdiepende stageblokken de hepatologie-, IBD- en oncologie. Daarnaast is er de endoscopie-stage; dit is een stage die door de hele opleiding heen loopt en ook tot de verplichte stages behoort. De neurogastroenterologie & motiliteitsstage is optioneel; deze wordt verzorgd in samenwerking met het Alrijne ziekenhuis. In de OOR Leiden kan je worden opgeleid tot algemeen MDL-arts; daarnaast is er de mogelijkheid op het aandachtsgebied Hepatologie, IBD of oncologie en advanced endoscopy te behalen.

 • LUMC
  Opleider: Dr. A.M.J. Langers
  Plaatsvervangend opleider: Dr. M.E. Tushuizen
  Opleidingsondersteuner: via secretariaat.mdlz@lumc.nl

  HagaZiekenhuis
  Opleider: Drs. A. Bhalla
  Plaatsvervangend opleider: Drs. J. Wonders

  HMC
  Opleider: Dr. H. van Soest
  Plaatsvervangend opleider: Drs. J.Y.L. Lai

Ziekenhuizen

De vooropleiding interne geneeskunde kan worden gevolgd in één van de ziekenhuizen die zijn verbonden met de opleidingsregio interne geneeskunde (zie Interne Geneeskunde).

Het niet-academisch deel van de MDL-opleiding vindt plaats in de volgende ziekenhuizen:

HagaZiekenhuis

HagaZiekenhuis

Alrijne Ziekenhuis

Alrijne Ziekenhuis

Leids Universitair Medisch Centrum

Leids Universitair Medisch Centrum