Specilialisaties

Obstetrie en Gynaecologie

Bij het specialisme Obstetrie en Gynaecologie werk je met mensen met veel liefde voor hun vak. Artsen die ondanks de relatief hoge (dienst)belasting gekozen hebben voor deze baan. De drijfveer kan voor elke gynaecoloog een beetje anders zijn.

Misschien kies je ervoor, omdat je het bijzonder vindt om mensen te begeleiden in een belangrijke periode in hun leven; een zwangerschap en bevalling, misschien juist de begeleiding van het levenseinde bij een oncologisch terminale patiënte. Bovenal kies je ervoor, omdat je dokter wilt zijn in alle aspecten van het woord: van het eerste polibezoek of aan de operatietafel en het herstel hiervan.

  • De opleiding tot gynaecoloog duurt (landelijk) maximaal 6 jaar. Bij aanvang stel je met je opleider een individueel opleidingsplan op. Op deze manier kun je als aios(arts in opleiding tot specialist) het maximale halen uit je opleidingstijd. Heb je bijvoorbeeld al ruime verloskundige ervaring, dan kun je je in het eerste jaar wellicht meer op de gynaecologie richten. Het eerste jaar begin je in één van onze opleidingsklinieken in de regio waar je willekeurig voor wordt ingedeeld (zie de lijst hieronder). Jaar twee en drie zijn het universitaire deel in het LUMC. In je derde jaar leer je al om supervisie te geven bij een jongere collega aios. Het vierde jaar ga je weer terug naar een opleidingskliniek in de regio. Dit is het laatste jaar van het algemene deel van je opleiding waarin je ervaring opdoet bij alle subspecialismes van het zeer brede vak. Zo hebben alle aios na deze periode ongeveer dezelfde basis voordat ze aan hun laatste twee differentiatiejaren beginnen. Dit alles wordt bijgehouden in Reconcept, het digitaal portfolio.

    Het cluster Leiden is qua aantal aios het kleinste van Nederland. Dit maakt echter ook meteen dat het een hechte club is die veel met elkaar onderneemt. Zo gaan we bijvoorbeeld elk jaar met elkaar op assistentenweekend, samen met de gynaecologen op wintersport en zijn we jaarlijks met de grootste afvaardiging op de landelijke GynaeGames.

    Daarnaast is typerend voor het Leidse cluster dat er veel aandacht is voor een veilige en prettige leer-werkomgeving en zijn de opleiders altijd laagdrempelig aanspreekbaar. De lijnen en afstanden tussen de opleiders en aios in de verschillende huizen zijn (ook letterlijk) kort. Van daaruit zoeken we actief met elkaar naar mogelijkheden om aios optimaal te laten profiteren van het gevarieerde opleidingsaanbod in de regio.

  • In het vijfde en zesde jaar van je opleiding is er veel ruimte voor eigen accenten en opleidingsdoelen. Wil je algemeen gynaecoloog worden of duik je helemaal in een subspecialisatie?

    De tweejarige differentiatie wordt opgedeeld in deelstages van drie tot negen maanden. Dit doe je in overleg met je opleider en de differentiatiecommissie. Het palet aan verschillende stages is zeer divers. Het is ook mogelijk een rolspecialisatie te kiezen op bijvoorbeeld management of onderwijs. Je kunt een stage kiezen in elk subspecialisme van het vak en in het gehele cluster (en soms daarbuiten). Ook een bestuurlijke stage bij het ministerie VWS of obstetrische stage in Kaapstad behoort tot de mogelijkheden.

  • LUMC
    Opleider: dr. M. Sueters
    Plaatsvervangend opleider: dr. A.R.H. Twijnstra
    Opleidingsondersteuner: opleidinggynaecoloog@lumc.nl

    HMC
    Opleider: dr. W. Hermes
    Plaatsvervangend opleider: dr. M. van der Zanden

    Haga Ziekenhuis
    Opleider: H. Feitsma
    Plaatsvervangend opleider: dr. A.L. Mets-Berends

    Groene Hart Ziekenhuis
    Opleider: dr. C.A. van Meir

    Reinier de Graaf Gasthuis
    Opleider: B.M. Verbruggen
    Plaatsvervangend opleider: dr. K. Kapiteijn