De opleiding duurt 5 jaar, waarvan de eerste 3 jaren de basisjaren. De opleiding start in de academie, het LUMC, voor de eerste 9 maanden. Daar leer je de basis van de perioperatieve anesthesiologie. In die periode heb je een stage pre-operatieve screening en een stage (epidurale) pijnstilling op de verloskunde. Daarna ga je voor 9 maanden perioperatief naar een perifere kliniek in onze OOR. Je werkt daar vooral aan het ontwikkelen van meer zelfstandigheid door een grotere blootstelling aan standaard technieken en operaties. In deze “perifere” stage doe je geen diensten. Bij terugkomst in het LUMC volgen nog een IC stage, een pijnkliniekstage, een kinderstage, een stage sedatie en een thoraxstage. Na de basis kan je kiezen voor drie uitstroomprofielen: 1) perioperatief 2) pijngeneeskunde 3) intensive care.
Het uitstroomprofiel perioperatief kent een paar officiële differentiaties: kinderanesthesie, thoraxanesthesie, obstetrische anesthesie, neuroanesthesie, urgentiegeneeskunde of wetenschap.
Door individualisering van de opleiding zijn er ook mogelijkheden om je te verdiepen in management, onderwijs of om een combinatie te doen. De individuele invulling is altijd in overleg met de hoofdopleider.
Het OOR Leiden kenmerkt zich door de kleinschaligheid en de laagdrempeligheid van de supervisoren. De aios groep is hecht en organiseert regelmatig gezamelijke activiteiten, ook met de supervisoren.