Specilialisaties

Radiologie & Nucleaire geneeskunde

Als radioloog bekijk en beoordeel je alle medische beeldvorming in het ziekenhuis. Van de klassieke röntgen en echografie tot en met de geavanceerde PET-CT en MRI scans. Je bent een onmisbare schakel in de diagnostiek en behandeling in de acute en electieve patiëntenzorg. Niet alleen door het stellen van de juiste diagnose, maar ook door het zelf doen van interventies met behulp van radiologische en nucleaire technieken. Daarnaast heb je een belangrijke rol in de multidisciplinaire overleggen.

  • De opleiding duurt 5 jaar. De opleiding kent acht deelgebieden en is opgedeeld in twee delen: een basisdeel en een verdiepingsdeel. In het eerste gedeelte van de opleiding loop je stage over alle verschillende radiologische en nucleaire deelgebieden. Een opsomming van de verschillende deelgebieden vind je in het kopje hieronder. In het verloop van de opleiding ga je je meer verdiepen in één of meerdere van deze deelgebieden. Je kiest een differentiatie (subspecialisatie), waarbij je je gaat specialiseren in de beeldvorming/interventies die passen bij dit deelgebied. Je kunt ook twee differentiaties combineren.

    Logischerwijs begint je opleiding met het aanleren van de basis. Gaandeweg wordt, parallel aan de basis, gestart met verdieping. Geleidelijk verschuift in de opleiding de nadruk van de basis naar verdieping. Dit geeft de aios de gelegenheid om zelf invulling te geven aan zijn/haar opleiding en om specifieke verdieping/differentiatie op eenieder moment in de opleiding aan bod te laten komen. Na 6 tot 12 maanden in opleiding te zijn, zal je ook diensten gaan doen onder supervisie van de radioloog.

    Binnen OOR Leiden volg je ook kortere en langere stages in de partnerziekenhuizen. De lange uitwisseling duurt 12-15 maanden (op fulltime basis) en deze volg je in de tweede helft van je opleiding. Tijdens deze uitwisseling zul je je verder bekwamen in de basis alsook in de door jou gekozen verdiepingsonderdelen. In de OOR Leiden is er naast laag-complexe zorg een ruim aanbod aan zeer specialistische zorg vergeleken met andere OOR’s. Denk hierbij aan de traumacentra, complexe neurochirurgie, neuro-interventie, oncologische radiologische interventie, het transplantatiecentrum, bot en weke delen tumoren commissie, het kinderhartcentrum en ga zo maar door. Dit brengt hoog complexe beeldvorming met zich mee en maakt dat je een bedreven radioloog zult worden.

  • Je loopt stages binnen de volgende deelgebieden:

    • Cardiothoracale radiologie: van de klassieke X-thorax, CT thorax tot aan CT coronairen en MRI hart
    • Abdominale radiologie: een breed spectrum aan beeldvorming en MDO’s
    • Mammaradiologie: hier draai je een dagprogramma gericht op diagnostiek naar borstkanker
    • Nucleaire Geneeskunde en moleculaire radiologie: je beoordeelt functionele onderzoeken zoals PET-CT-scans waarmee je pathofysiologische processen in vivo kunt afbeelden en verricht daarnaast beeld-geleide interventies en radionuclide therapieën
    • Interventie radiologie: minimaal invasieve diagnostiek en behandelingen m.b.v beeldvorming
    • Musculoskeletale radiologie: je beoordeelt röntgen foto’s, echografie, CT en MRI onderzoeken van spieren en botten
    • Kinderradiologie: deze stage omvat radiologische onderzoeken bij kinderen en vindt plaats in het JKZ (Juliana Kinderziekenhuis) in Den Haag. Hoofdzakelijk beeldvorming zonder straling
    • Neuro en hoofd/hals- radiologie: Je beoordeelt CT en MRI van het hoofd en hals gebied.
    • Acute radiologie: dit is een stage en geen differentiatie mogelijkheid. Je bent op de spoedeisende hulp het aanspreekpunt voor de SEH-artsen.
  • LUMC
    Opleider: A. Sramek
    Plaatsvervangend opleider: dr. L.M. Pereira Arias
    Opleidingsondersteuner: r.c.visser@lumc.nl

    HMC
    Opleider: dr. P.R. Kornaat
    Plaatsvervangend opleider: C.S.J. Duchateau

    HagaZiekenhuis
    Opleider: dr. J.K. van Rooden
    Plaatsvervangend opleider: F. Klerx