Specilialisaties

Urologie

In de Urologie houd je je bezig met de diagnostiek, behandeling (zowel chirurgisch als niet-chirurgisch) en de nazorg van patiënten met problemen aan de nieren, ureteren, blaas, prostaat, urethra en de in- en uitwendige mannelijke geslachtsorganen. Je begeleid je patiënten gedurende het hele ziekteproces. Zowel benigne als oncologische zorg is uitdagend.

Het is een vak met veel chirurgische technieken: van kleine verrichting tot grote oncologische resectie en reconstructie, klassieke open ingrepen, minimaal invasief laparoscopisch of robot geassisteerd, maar ook endoscopische behandeling van bijvoorbeeld prostaat of laserbehandeling van nierstenen behoren tot het pallet van de uroloog. Samenwerking met andere specialisten zoals radiotherapeuten, oncologen, radiologen, nucleair geneeskundigen, GE-chirurgen, gynaecologen, pathologen en neurologen is belangrijk. Daarnaast bestaat er voor jou de mogelijkheid om te differentiëren in een van de verschillende aandachtsgebieden: functionele urologie, oncologische urologie, kinderurologie, endo-urologie en andrologische urologie.

  • De opleiding tot uroloog duurt 5,5 jaar en is opgedeeld in 1,5 jaar heelkunde en 4 jaar urologie. De opleiding Urologie is opgedeeld in (sub)thema’s, die in de vorm van blokken worden doorlopen.

    Vooropleiding Heelkunde 1,5 jaar, vrij in te plannen.
    Tijdens de vooropleiding algemene heelkunde volg je de basiscursus Heelkundige Specialismen.
    -21 maanden academische urologie in het LUMC, waarbij ook een deel van de opleiding in het Alrijne Ziekenhuis plaats vindt.
    -21 maandenjaar perifere urologie in het HagaZiekenhuis.
    -6 maanden differentiatie stage in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Deze differentiatie stage wordt direct al ingepland bij aanname voor de opleiding in het cluster Leiden. Mocht tijdens de opleiding de wens ontstaan om toch een andere of extra differentiatiestage te doen, dan wordt gekeken of dit binnen ons cluster kan worden vormgegeven of dat de mogelijkheid bestaat om dit buiten ons cluster te doen.

    Landelijk wordt twee keer per jaar een theroretische cursusdag georganiseerd. De opgedane kennis wordt jaarlijks getoetst. Verder zijn er per jaar verplicht te volgen cursussen, onder andere over de anatomie van het kleine bekken en laparoscopie. In het laatste jaar van de opleiding kan je als aios deelnemen aan de zesdaagse cursus urologie in Praag, georganiseerd door de European School of Urology.

    In ons cluster wordt alle basis urologie aangeboden. Als je de opleiding hebt afgerond in ons cluster, heb je een brede basis om een goede praktische uroloog te zijn.

  • Differentiatiestages Urologie

    In de laatste fase van de opleiding is er een plek gereserveerd in het AVL. Dit wordt al gelijk aan het begin van de opleiding gedaan in verband met de beperkte plekken. Mocht er de wens ontstaan gedurende de eerste 2 jaar van de opleiding om een andere differentiatiestage te doen dan wordt gekeken hoe we een speciaal programma voor jou kunnen samenstellen. In eerste instantie wordt de mogelijkheid in de regio bekeken. Mocht dit niet lukken, dan zal buiten het cluster contact worden gezocht.

    De volgende thema’s zijn mogelijk als onderwerp van je differentiatiestage:

    • andrologische urologie
    • functionele of reconstructieve urologie
    • kinderurologie
    • oncologische urologie
    • minimaal invasieve urologie/steenbehandeling
  • LUMC
    Opleider : dr. H.W. Elzevier
    Plaatsvervangend opleider : drs. E.J. van Gennep
    Opleidingsondersteuner: stafsecretariaat_Urologie@lumc.nl

    HagaZiekenhuis
    Opleider: dr. H. Roshani
    Plaatsvervangend opleider: dr. M.M. van Dijk
    Secretariaat: J.Wolfert@hagaziekenhuis.nl Tel. 070-2106223

    Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis
    Opleider: dr. B.W.G van Rhijn
    Plaatsvervangend opleider: dr. K. Hendricksen
    Secretariaat: urologie@nki.nl

Ziekenhuizen

De opleiding urologie vindt voor het academische deel plaats in het LUMC en deels in het Alrijne Ziekenhuis. Het perifere deel van de opleiding volg je in het HagaZiekenhuis.

Ook is het mogelijk om voor een deel van de opleiding, werkzaamheden in het HMC te verrichten. Je kan dan denken aan bijvoorbeeld een extra differentiatie.

Alrijne Ziekenhuis

Alrijne Ziekenhuis

HagaZiekenhuis

HagaZiekenhuis

Leids Universitair Medisch Centrum

Leids Universitair Medisch Centrum