Trainingen

Teach the Teacher

De OOR Leiden biedt geaccrediteerde Teach the Teacher (TTT’s) cursussen aan, ter ondersteuning en inspiratie voor uw rol als supervisor en/of opleider. Het periodiek volgen van geaccrediteerde TTT’s is overigens ook een vereiste vanuit de regelgeving rond de medische vervolgopleidingen. Afhankelijk van het onderwerp worden de cursussen door een duo van een clinicus en onderwijskundige, of door een onderwijskundige gegeven. Het aanbod bestaat uit een aantal vaste cursussen, zoals de voor alle supervisoren verplichte Teach the Teacher Basis. Ook bevelen we startende (plaatsvervangend) opleiders sterk aan de Teach the Teacher ‘Startende (plv) opleiders’ te volgen, juist omdat hierin ook veel praktische informatie wordt gedeeld over de specifieke werkwijze in onze OOR en natuurlijk vanwege de ontmoeting en uitwisseling met collega’s uit de eigen regio. Naast de basiscursussen spelen we in kortere TTT trainingen van 2-3 uur in op actuele thema’s binnen de vervolgopleidingen, zoals bijvoorbeeld ‘Grenzen stellen op de werkvloer’.

 • In ons aanbod maken we onderscheid in cursussen met open inschrijving, via Boerhaave en de in company trainingen.

  • Via Boerhaave Nascholing

  In deze trainingen staat inschrijving open voor collega’s uit verschillende opleidingsinstellingen in de OOR. In deze trainingen, met een gemêleerde gezelschap, is juist de kracht van uitwisseling met collega’s van andere vakgroepen en huizen kenmerkend.

  • In company trainingen

  Deze trainingen zijn voor een specifieke vakgroep en worden op een locatie in de opleidingsinstelling zelf verzorgd. Afstemming over planning, invulling en uitvoering vindt plaats in overleg met de onderwijskundige-contactpersoon van het ziekenhuis en/of de vakgroep.

  Sommige Teach the Teacher trainingen worden in beide vormen aangeboden, andere alleen in één van beide. Elk jaar maken we een ‘menukaart’ met alle trainingen, met concrete informatie ook hierover.

  1. In het eerste kwartaal van 2024 wordt een aantal nieuwe Teach the Teacher plus cursussen ontwikkeld, op basis van een peiling in de OOR instellingen. Concrete informatie over de inhoud, de vorm, plus vanaf wanneer deze ‘inzetbaar’ zijn, volgt via de OOR website zodra hier meer over bekend is. Om binnen de beschikbare menskracht van het OOR team ruimte te maken voor deze ontwikkeling, is in de ROC afgesproken dat er in het eerste kwartaal 2024 geen in company trainingen zullen worden gegeven. In 2024 zal de menukaart met het vernieuwde aanbod in het voorjaar beschikbaar zijn. Voor tussentijdse vragen kun je terecht bij de onderwijskundige contactpersoon van je vakgroep en/of in het ziekenhuis of bij j.bustraan@lumc.nl.
 • Op de site van Boerhaave Nascholing is de planning van het open aanbod van TTT’s te vinden. Website Boerhaave Nascholing

  Wil je een in company training organiseren voor de vakgroep? Neem dan contact op met je onderwijskundige contactpersoon.